آمادهسازی
40 دقیقه
زمان پخت
1.5 ساعت
سختی
متوسط
وعده
4 نفر
کالری
850
مواد لازم:
- کلم قمری (یا برگ)
- سبزی معطر (ترخون/ریحان)
- گوشت چرخ کرده
- پیاز
- آرد نخودچی
- برنج
- آبلیمو
دستور پخت و طرز تهیه:
مقدمه:
کلم پلو شیرازی، پرچمدار غذاهای شهر شعر و ادب است. عطر این غذا که از سبزیهای خاص (ترخون، ریحان، شوید و تره) میآید، هوش از سر میبرد. تفاوت اصلی کلم پلو شیرازی با سایر کلمپلوها، استفاده از "کلم قمری" و "سبزیهای معطر" و "کوفته ریزه" (سرگنجشکی) است.
بخش اول:
آمادهسازی کلم۱. نوع کلم:
اصل این غذا با کلم قمری است. کلمها را پوست بگیرید و "خلالی نازک" (مثل سیبزمینی سرخکرده ولی نازکتر و کوتاهتر) خرد کنید. اگر کلم قمری ندارید، از کلم برگ سفید استفاده کنید ولی طعم اصلی با قمری است.۲. سرخ کردن:
کلمهای خلالی را با روغن و کمی زردچوبه در تابه تفت دهید تا نرم و سرخ شوند.۳. چاشنی کلم:
وقتی کلمها نرم شدند، آبغوره یا آبلیمو (یا گرد لیمو) به همراه کمی نمک و فلفل سیاه اضافه کنید. ترشی کلم باید محسوس باشد تا بوی خاص کلم را بگیرد و طعم غذا را متعادل کند. اجازه دهید آبش کشیده شود.بخش دوم:
سبزی معطر (روح غذا)سبزی کلم پلو شامل: ترخون، ریحان، شوید و تره است. نقش "ترخون" از همه پررنگتر است. سبزیها را بشویید، خشک کنید و ساطوری ریز کنید. اگر سبزی تازه ندارید، از سبزی خشک استفاده کنید (به خصوص ترخون خشک عطر تندتری دارد).
بخش سوم:
کوفته ریزه (کوفته قلقلی)۱. مایه گوشت:
گوشت چرخکرده را با پیاز رنده شده (آب گرفته)، نمک، فلفل، زردچوبه و "آرد نخودچی" مخلوط کنید. آرد نخودچی باعث تردی و انسجام کوفتهها میشود.۲. ورز دادن:
خوب ورز دهید تا یکدست شود.۳. فرم دادن:
کوفتههایی به اندازه فندق (خیلی ریز) درست کنید. شیرازیها به اینها "سرگنجشکی" میگویند.۴. سرخ کردن:
کوفتهها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند و کنار بگذارید.بخش چهارم:
دم کردن۱. برنج:
برنج را آبکش کنید. زردچوبه به آب برنج بزنید تا برنج کمی زرد شود (سلیقهای).۲. لایهبندی:
تهدیگ (نان یا کاهو) بگذارید. یک لایه برنج، یک لایه کلم سرخشده و یک لایه "سبزی معطر" بریزید. کوفتهها را هم میتوانید لابلای برنج بریزید یا نگه دارید برای روی غذا.۳. مخلوط کردن:
برنج و کلم و سبزی را آرام مخلوط کنید تا سبزی به همه جای برنج برسد.۴. دم کشیدن:
دمکنی بگذارید و ۴۵ دقیقه زمان دهید. عطر ترخون که بلند شد، غذا آماده است.نحوه سرو:
کلم پلو را در دیس بکشید و با کوفته ریزههای باقیمانده تزیین کنید. این غذا حتماً باید با "سالاد شیرازی" (خیار، گوجه، پیاز و آبغوره/نعنا) سرو شود تا تجربه کامل شیرازی را داشته باشید.
➡️ بازگشت به صفحه اصلی